WARME WAFELS EN DITO MENSEN IN WICHELEN

Donderdagochtend 27 augustus: de zon geeft voor het eerst deze zomer verstek en de regen valt bij momenten met bakken uit de hemel. Niet echt ideale omstandigheden voor een ‘zomertour’. Maar in de Gebuurweg te Wichelen zijn het de buren die voor een warm onthaal van de Bonte Buurt-karavaan zorgen; het wafelkraam doet de rest. Staatssecretaris Pieter De Crem ziet dat het goed is en neemt uitgebreid de tijd om bij te praten over lokale en bovenlokale actualiteit.

Gebuurweg
De Bonte Buurt-karavaan te gast in de Gebuurweg te Wichelen. Mooier kan je het natuurlijk niet bedenken. We zijn letterlijk te gast ‘in de buurt’: het CD&V-team palmt de voortuin in van Inge en Peter. Ook op een druilerige ochtend zorgen buurtbanken, buurtslingers en de veelkleurige Bonte Buurt-mannetjes voor kleur. De tent doet deze keer écht dienst om te schuilen.

Het beste moet dan nog komen… Samen met de eerste buren arriveert het wafelkraam. Inge rent zich de benen van onder het lijft om iedereen van een kop dampende koffie te voorzien. Welkom!

Staatssecretaris Pieter De Crem te gast
Ook staatssecretaris Pieter De Crem laat zich niet afschrikken door een spatje regen. Na een kennismakingsrondje wordt hij op de rooster gelegd door de aanwezigen. De tongen komen los over de vele lokale thema’s die de gemoederen in Wichelen beroeren. “En kan de CD&V daar dan niet het verschil maken?” De onderwerpen zijn herkenbaar voor Pieter dankzij zijn sterk persoonlijk engagement in het eigen Aalter. Hij licht toe hoe CD&V lokaal kiest voor politiek ‘van onderuit’. Politiek gaat over de kleine verhalen van gewone mensen en dus moet dat ook het vertrekpunt zijn voor een goed beleid. Net daarom wil CD&V buurten versterken. De buurt is een plek waar je thuiskomt en waar je je betrokken voelt. Die betrokkenheid leidt tot het mee opnemen van verantwoordelijkheid. Daar moet politiek de hand reiken om in overleg tot oplossingen te komen.

Dat laatste is voor de aanwezigen meteen bruggetje naar de actualiteit binnen de Vlaamse en federale regering. De keuzes binnen de tax shift, de vluchtelingenproblematiek, de toekomst van het onderwijs… het zijn topics die duidelijk leven. Ook hier blijkt het belang van goede dialoog. De soms beperkte (en tendentieuze) verslaggeving in de media, maakt dat de onwetendheid over het waarom van sommige maatregelen vaak groot is. De Crem geeft duiding en kadert de context van het regeringsbeleid en de keuzes die CD&V maakt. Verhelderend.

Warme buurt, warme wafels
De buurt is enthousiast. “Amaai, dat jullie de kans bieden om zulke zaken allemaal eens rechtstreeks met de staatssecretaris te bespreken. Dat had ik niet verwacht,” vertelt Lisette. Inge en Peter namen het initiatief , via de Bonte Buurt-App en nodigden vervolgens alle buren uit. “Zo zien we elkaar nog eens; want met het verlof en de vakanties is het toch een tijdje geleden dat we sommige buren hebben ontmoet.” Na een tijdje gaan de gesprekken niet meer over politiek. Er worden nieuwtjes en weetjes uitgewisseld; échte verhalen uit de Bonte Buurt.”


De overheerlijke wafels doen de rest. “Aha, Belgische trots. Weet je dat ik de meeste wafels in het buitenland eet? Maar deze zijn ook super lekker.”, dixit Pieter De Crem. België in het buitenland op de kaart zetten heeft dus ook een smakelijk kantje.

Tot ziens Gebuurweg; u was bijzonder hartelijk.

De foto's vindt u terug op onze Facebook-pagina.