Maandag 13 juli. Ondanks de druilerige dag, zakte de #bontebuurt-karavaan af naar het Limburgse Genk voor de Bonte Buurtbabbel met Vlaams minister van Welzijn, Zorg & Gezin Jo Vandeurzen.

Het leek wel alsof de lokale afdeling van CD&V Genk in een glazen bol kon zien. Want na de hittegolf van afgelopen dagen, hadden zij voor de vroege enthousiastelingen een groene wandeltocht voorzien. Zo bleef iedereen voldoende warm bij de lagere temperaturen. Rond 19u00 arriveerde Jo. Hij werd meteen op onze oranje buurtbank geplaatst. Twee gedreven dames beten de spits af door hun oprechte bezorgdheid te uiten over de kinderopvang. Jo gaf een helder en onderbouwd antwoord dat hen verzekerde van de inzet die CD&V wilt blijven leveren voor een sterk kinderopvanglandschap. Vervolgens stelde een lid van Handicap&SAMENleven een vraag over het beleid voor mensen met een beperking. Jo beschreef de historische ommekeer in het beleid, waarbij er nu wordt uitgegaan van de zorgnood van de betrokkene, door toekenning van het zogenaamde rugzakje. Nadien vroeg een olijk duo van grijze heren naar de ‘staat van onze rusthuizen’ en de ‘toekomst van onze pensioenen’. Opnieuw antwoordde de minister zeer eerlijk over de gemaakte keuzes. Niet altijd de meest makkelijke, maar wel de meest noodzakelijke. Hij verwees ook naar de cijfers van de vergrijzingscommissie, die ontegensprekelijk de goede kant opgaan. Tot slot ping pongde de lokale afdeling nog even met de minister over de idee van een buurthuis in Genk. Jo was bijzonder enthousiast. Het buurthuis moet een plek worden waar elke Genkenaar welkom is en mensen met elkaar in verbinding worden gebracht.

Ondertussen begonnen enkele magen wel erg stevig te knorren door de geur van de barbecue. De buurtbabbel werd met een spontaan applaus afgerond, iedereen kon aan tafel. De BBQ werd enorm gesmaakt. Misschien kwam dat wel door de speciale zorgen waarmee de lokale moslimgemeenschap het vlees had voorbereid. Voor zij die nog een plekje vrij hadden, was er nog een gratis ijsje. Ondertussen werd Jo fel bevraagd om plaats te nemen op de buurtbank voor enkele foto’s. Zeker voor de kinderen die mee deden met onze ballonwedstrijd, maakte hij tijd.

Afsluiten deed Jo met de woorden “Hebt gij nog zo’n stokske voor mij?”. Ook ministers hebben wel eens honger.

Ontdek alle foto's op Flickr of op Facebook.

Benieuwd waar onze Bonte Buurt-karavaan nog langs komt? U ontdekt het hier.

U kan nog steeds een minister op een bank in uw buurt uitnodigen. Download de app en misschien maakt u wel kans!